Vana maja renoveerimise 5 suurt väljakutset

Paljud kodu omanikud eelisatavad vanu maju uutele peamistel põhjustel, et vanal majal võib olla parem kvaliteet, puidul on tekkinud loomulik vananemise ilme ning arhitektuur ja detailid annavad kodule karakterit, mida uuest majast ei leia.

Kui oled otsustanud, et vana maja renoveerimine on midagi, mida soovid ka ise ette võtta, siis olen kirja pannud 5 peamist väljakutset, millega tuleb Sul kokku puutuda.

1. Vesi ja niiskus

Niiskus ja kogunenud seisev vesi on ühe vana maja kõige hullem vaenlane. Niiskus toodab hallitust, millest võivad kasvada seened ja sealt edasi ka maja vamm. Vesi hävitab puitu ja nii võib pealtnäha korraliku maja renoveerimine kujuneda äärmiselt kulukaks.

Enne vana maja ostmist tasub üle vaadata kõik kappide tagused, et ei leiduks niiskeid laike. Kui vähegi võimalik, siis katsu üles võtta ka seina laudu või mõni põranda nurk. Samas, kõige selle juures pead arvestama, et seinte sisse näha ei saa. Parem karta kui kahetseda ning pane kõrvale vähemalt 10–15% renoveerimismaksumusest ootamatusteks.

2. Praod vundamendis

Vanade majade ehituskvaliteet võib olla parem, kuid nende vundamendid ei pruugi alati kõige paremini ajahambale vastu pidada.

Vundamentide parandamine on alati kallis tegevus, kuna nõuab suuremahulisemat lahti kaevamist ja maja toestamist. Eriti halvas seisukorras võib olla vundament madalamates paikades, kus vesi on pääsenud vundamenti uuristama.

Enne maja soetamist proovi vaadata, ega vesi ei ole uuristanud maja ümber käike ja kui majal on kelder, siis vaatle hoolikalt keldri seinu.

Kui vana maja ehitati, siis suure tõenäosusega ei ehitatud elektrisüsteemile korraliku maandust. Tänapäevased nõuded elektrisüsteemidele muutuvad järjest nõudlikumaks ehk enne maja soetamist tasuks maja üle käia ka elektrikuga.

Peamised puudused vanades majades on vanad rabedamad vasest kaablid, puudulik või olematu maandus ning pistikute vähesus. Moderne majapidamine eeldab kordades rohkem pistikuid ja elektrit tarbivaid seadmeid ning seda kõik peab elektrisüsteem suutma ka üleval pidada. Koos elektrikuga uuri, kui keeruline on süsteemi ümber muuta või uusi kaableid vedada.

Suure tõenäosusega peab üle vaatama ka elektrikilbi ja majja tulevad võimsused. See kõik on aga oluline, et Sinu uues kodus oleks mugav ja turvaline.

4. Aknad

Vanad puitaknad ei ole eriti soojapidavad. Kui vana maja renoveerid, siis pead arvestama ka uute akende paigaldamise kuluga. Puitaknad on kallimad, kui plastaknad, kuid jätavad autentsema mulje.

5. Vanad settekaevud

Vanade majadega ei saa enne teada, mis maasse peidetud, kui alustad renoveerimistöödega. Vana maja ümbrusest võib leida nii settekaevusid kui ka tavalisi pooleldi kinni aetud kaevusid.

Probleeme tekitab enim vanad metallist maa sisse kaevatud settekaevud. Nende olemasolul pead otsustama, kas jätad konteineri maa sisse ja täidad selle kivide, liiva või muu materjaliga või lased selle välja kaevata. Välja kaevamisel pead muidugi arvestama lisakuluga nii kaevamisele, transpordile kui ka materjalile, et auk jälle kinni ajada.

Kokkuvõtvalt

Vana maja renoveerimine võib esmapilgul tunduda lihtsa projektiga, kuid sellega võivad kaasneda ootamatud ja varjatud kulud. Alati planeeri ootamatusteks ning kui eelarve on piiratum, tasub vanast majast pigem mööda vaadata. Enne vana maja ostmist aga kindlasti konsulteeri ehitusettevõtjaga, kes oskab võimalikele takistustele tähelepanu juhtida enne, kui need kulukateks probleemideks kujunevad.

Loe artiklit ka siit.