Kas tasub ikka ehitada ise või lasta töö spetsialistil ära teha?

Ehitusettevõtja ja Visionplus Eesti OÜ juhataja Andres Jõgi on varasemalt jaganud nõu suvilate eramute ja abihoonete ehituse teemal. Nüüd aga tahab ta rääkida ehitustöödest, millele paljud aktiivsed meistrimehed tahavad ise käed külge panna.

Andres Jõgi toob välja, et kui kodus on mahulisemad ehitus- või remonttööd ees ootamas, peaks nii mõnegi olulise asjaga arvestama. „Kõigepealt see, et esmapilgul lihtne aknavahetus võib tööde teostamise käigus muutuda olulisemalt mahukamaks, kulukamaks ja keerulisemaks kui esialgselt planeeritud. Võib juhtuda, et lisaks aknavahetusele tuleb ka puitmajal näiteks osa puitosa või kandev sillus proteesida või kogunisti välja vahetada,“ räägib Jõgi. See on aga omakorda tunduvalt keerulisem protsess ja valesti teostades võib hoonele suurt kahju tekitada.

„Sama on ka näiteks katusetöödega. Vana katuse mahavõtmine ei ole keeruline, aga uue katusepleki paigaldus vajab uut katusekile, roovile õiget roovisammu, distantsliistu ning ilmastikukindlaid ja õigesti valitud kinnitusvahendeid. Kui siin teadmatusest mõne apsaka teed, siis kaotab katuseplekk garantii, sest katus oli valesti paigaldatud,“ selgitab ehitusettevõtja.

Välisseinte voodrilaudade vahetusega saadakse eeskätt ise hakkama. „Arvestama peab sellega, et voodrilaua vahetusel tuleks ka distantsliist, kuhu roov kinnitub, välja vahetada. Et paigaldataks näriliste võrk alla sokli ja laudise äärde ja jäetaks piisavad tuulutusvahed, mille vahelt õhk liikuda saaks,“ lausub Jõgi.

Sama lugu on tuulekasti ehitusel. „Ka seal tuleb paigaldada võrk putukate kaitseks. Valida ilmastikukindlad kinnitusvahendid ja uut laudist paigaldades tuua ventilatsioonitoru mõned sentimeetrid välisseinast eemale, et ventilatsioonitorusse tekkiv kondensatsioonivesi otse seinale ei tilguks,“ toob spetsialist välja.

Andres Jõgi nendib, et kui põhitõed on selged, siis võib rangelt instruktsioone ja nõudeid järgides neid töid ette võtta küll. Teine lugu on aga elektri- ja torutöödega. „Neid planeerides tasub kindlasti vastava ala meistrimees appi kutsuda, sest perepea võib üht-teist teada ja osata, aga õnnetuse korral võib omapead paigaldatud torustik või juhtmestik seada kindlustushüvitise küsimärgi alla. Kindlasti peaks alles hoidma kõik tšekid ja aktid teostatud ehitustööde kohta,“ jutustab Jõgi.

Oluline on teada, et kui ehitusfirmaga on samal ajal töövõtuleping, siis tuleb kohe lepingusse märkida, kui midagi tahetakse ise teha. „Kui on palgatud ehitusejärelevalve, siis tuleb enne akteerimist ehitusejärelevalvel enda teostatud töölõik üle vaadata ning see ehituspäevikus ja aktis ära märkida. Siinkohal kordangi veelkord üle, et ehituspäevikut tuleb kindlasti pidada ja täita seadusega ettenähtud korras,“ lisab Jõgi.

Kõigi nende ja muude ehitusega seonduvate küsimustega aitab Visionplus Eesti OÜ. Vaata kodulehte SIIT! Ankeedis saab saata küsimusi ning küsida hinnapakkumist.

Aitame meeleldi kõikide ehitusega seonduvate muredega, lubab Visionplus Eesti OÜ.

 

Originaal artikkel ilmus Õhtulehes.